Entrance


The approach, via an 80-metre driveway, offers no clue to the exceptional design of the villa or the awesome view. From a spacious private parking area, 82 stone steps lead down to the main entrance, via a wooden bridge over a narrow creek. Alternatively, the press of a button summons a rack-and-pinion funicular lift, which carries 4-5 people and is always available when the steps are too daunting. It is this secluded setting, way back from the road, which makes the house unique. With no traffic noise, the only sounds are those of nature and the rushing of the river; there is not a neighbour in sight!

Living Pavilion


Linked to the south bedroom, the breezy living pavilion is open on three sides, with direct access to the stone pool deck. This ample lounge presents a high roof supported by coconut wood pillars above a terracotta tiled floor. It is furnished with comfortable cushioned daybeds, lazy chairs, and an antique coffee table. It is also equipped with a quality music system with CD or MP3 capability, surround-sound speakers in the ceiling, reading lamps and a built-in wall desk with broadband Internet access. Cantilevered to one side of the pavilion is a sunny viewing balcony, with a broad wooden deck that juts out over the tumbling gardens.

The Living Pavilion
Go to top

wooden bridge over the creek

dining in Villa Melati

Dining Pavilion &
Mezzanine


The spacious dining pavilion is linked to the north bedroom, and is characterised by floor-to-ceiling glass doors and windows, which can be opened up to allow the cool breezes to permeate. Fitted with a ceiling fan, the room is dominated by a solid teak dining table for eight. The well-equipped open-plan kitchen, with its serving counter, is located to one side; this is where the staff will prepare delicious meals. The pavilion is complemented by a large alfresco dining balcony with an outdoor table.

Relax on the balcony

Leading off the dining room is a guest washroom with a shower, a sculptured granite washbasin, and a separate toilet. A staircase ascends to a fan-cooled, timber-floored mezzanine furnished with a pair of twin beds, an antique storage chest, and a large desk with a phone, an Internet connection, and a direct view into the river valley below.

From our Guestbook


“Everything here is beautiful in its thoughtfulness and harmony with nature.”